2015. április 16., csütörtök

Munkanélküliek lesznek mostantól a Windowst feltörő crackerek?

Az elmúlt időben felröppent az a teljesen félreértett állítás, hogy a Windows 10 bárki számára ingyenesen elérhető lesz otthoni használatra – ha megvette valaki a licencet egy korábbi verzióra, ha nem. Igaz lehet ez?

A félreértést Terry Myerson, a Microsoft helyettes ügyvezető elnökének szavai okozták: „mindenki, aki rendelkezik egy megfelelő eszközzel, frissítheti majd a Windows 10-re – beleértve azokat is, akik a Windows egy kalózkópiáját használják.” A kijelentés valóban nem tartalmazta az ingyenességet, vagy a kalózkodás legalizálását, ehelyett arra utal, hogy a frissítések ezentúl nem lesznek ellátva a kalózellenes technológiával, így ezeket bárki le tudja majd tölteni. Ez a gyakorlatban tehát azt jelenti, hogy az illegálisan letöltött operációs rendszer továbbra is „lopott” lesz, azt a Microsoft semmilyen formájában nem támogatja.

A vállalat célja, hogy a felhasználók megismerhessék az új operációs rendszer értékét és előnyeit, így önként álljanak át az új és legális verzióra. A Windows 10 ugyanis olyan kiegészítőkkel rendelkezik, mely a hozzáfűzött remények szerint annyira megfogja majd a felhasználókat, hogy korábban használt szoftverjeiket erre cserélik, ráadásul prémium csomagokat is vásárolnak majd. Mindemellett a cégnek az is érdekében áll, hogy minél többen átálljanak az új rendszerre, így a támogatási költségek jelentősen csökkenhetnek majd.

Az álhírt nemrégiben a Microsoft konkrétan is elutasította: „bár a nem eredeti PC-k is frissíthetők lesznek majd a Windows 10-re, ez nem fogja a licenc jogállapotát megváltoztatni. A jogszerűtlen Windows-t nem a Microsoft adja ki. Az nincs megfelelően licencelve és a Microsoft vagy általa megbízott partnerek nem is nyújtanak támogatást hozzá.”

Még az is elképzelhető, hogy a feltört verziókat a frissítés érzékeli, és csak egy korlátozott funkcionalitású Windows rendszer futtatását teszi majd lehetővé.

Ezek tükrében tehát érdemes megvásárolni a hivatalos licencet. Azoknak, akik mégis makacsul ragaszkodnak a feltört verzióhoz, azt tanácsoljuk, hogy egy biztonsági mentés után próbálják ki az ingyenes frissítést, hiszen az új operációs rendszer valószínűleg sokakat meg fog győzni. A végleges kiadás várhatóan nyáron érkezik, addig is a Windows 10 Technical Preview regisztráció után letölthető innen: https://insider.windows.com/

Mindenesetre ne csüggedjünk, mert a Microsoft közeledik a nyílt forráskódhoz, nemrég megnyitotta a .NET keretrendszerének forráskódját. Microsoft vezető szájából már az is elhangzott, hogy a nyílt forráskódú Windows „igenis lehetséges”. Persze ha lehetséges is, erre azért még éveket – ha nem évtizedeket – kell várnunk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése