2014. április 7., hétfő

Soha többé Windows XP

2014. április 8-án hivatalosan is megszűnik a Windows XP támogatása és az operációs rendszerhez tartozó frissítések lehetősége. Ennek oka, hogy a Windows XP ma már egyáltalán nem számít korszerűnek, és természetesen a Microsoft-nak sem éri meg az operációs rendszerrel foglalkoznia, hiszen szinte összes platformján a Windows 8.1-re koncentrál.

Mit is jelent mindez?

Elsőre rémisztőnek tűnhet a kijelentés, ezért elmagyarázzuk, mit is jelent ez a változás és hogyan védekezhetsz, mit tehetsz a megoldásáért. A Windows XP támogatásának megszűnése többek között azt jelenti, hogy ha felhívjuk a Microsoft ügyfélszolgálatát, akkor Windows XP operációs rendszerrel kapcsolatos kérdésekben, illetve problémákban nem kapunk segítséget. Ezen túl a támogatás megszűnésével az automatikus frissítések lehetősége is megszűnik, melynek az a veszélye, hogy az XP-t futtató gépünk sokkal sebezhetőbb lesz, hiszen nem lesz naprakész az újabb támadási veszélyforrások ellen.

A gyakorlatban a Windows XP támogatásának megszűnése azt jelenti, hogy a veszélyforrások száma megnövekszik. De fontos tudni, hogy gépeinket használhatjuk akármeddig ezzel az operációs rendszerrel! Meg kell azonban érteni, hogy a kialakuló „biztonsági réseken” keresztül az ügyesebb hackerek feltörhetik gépünket, és megszerezhetnek róla bármilyen információt, ha az internetre csatlakozunk. Ez nem egy azonnali, inkább egy hosszútávú veszélyt jelent. A támogatás megszűnésének másik hátránya, hogy április 8-át követően egyre kevesebb olyan (új) szoftverrel fogunk találkozni, amely kompatibilis a Windows XP operációs rendszerrel.

Mi a megoldás?

Két nagyon egyszerű megoldás áll mindenki rendelkezésére. Egyrészt a Windows XP lecserélése egy frissebb változatra (pontosabban: Windows 7, Windows 8.1). Hogy gépünk kompatibilis-e az új operációs rendszerekkel, ellenőrizhetjük a Microsoft ezen weboldalán. Ha nem volt legális operációs rendszer számítógépünkön, akkor ez a módszer elég költséges lehet.

A másik kiút, hogy régi gépünket újra cseréljük. Bár ez drágább megoldás, mégis inkább számít befektetésnek, mint kiadásnak, hiszen az új gépünk gyorsabb, biztonságosabb és modernebb, és a lehető legolcsóbban juthatunk így egy friss ropogós Windows 8.1 operációs rendszerhez is. Érdekességként fontos megemlíteni, hogy a Microsoft komolyan gondolja a támogatás megszüntetését, ám mégsem szeretné fogyasztóit megoldás nélkül hagyni. Kanadában és az Egyesült Államokban legkésőbb június 15-ig, illetve a készlet erejéig 100$ kedvezményt kapnak az új gépek árából azok a vásárlók, akik Microsoft Store-okban minimum 599$ értékben vesznek új gépet Windows 8.1-es operációs rendszerrel, és leadják a régi XP operációs rendszerrel rendelkező számítógépüket.

A fenti lehetőség Magyarországon sajnos nem érhető el, de van egy köztes megoldás, ami talán mindenki számára megfizethető. Amennyiben márkás használt számítógépet vásárolunk - sok kereskedőt találhatunk, aki külföldről hoz be cégeknél leselejtezett számítógépeket - úgynevezett “refurbished” Windows licencet is vásárolhatunk ezekre a gépekre. Ez egy jóval olcsóbb megoldás, mint bármelyik másik, így bruttó 50-60ezer forint ellenében egy megbízható, márkás számítógéphez juthatunk, amely legális és modern operációs rendszerrel rendelkezik.

Remélem a fenti lehetőségek között mindenki megtalálta a hozzá illőt... Sikeres frissítést kívánok :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése