2014. április 4., péntek

A nagyok is hibáznak – Apple

Mindig, minden körülmények között előfordulhat, hogy hiba csúszik a gépezetbe, amit minél gyorsabban meg kell oldani. Egy-egy hiba okozója lehet a véletlen, a figyelmetlenség, de akár a szándék is. Nem mindegy azonban, hogy a nagy nemzetközi vállalatok hogyan kommunikálják és oldják meg a nagy „bakikat”.

Az Apple egyik nagy hibájára február végén derült fény, amikor a FireEye biztonsági cég olyan programot készített, mellyel képesek voltak minden felhasználó minden interakcióját megfigyelni és rögzíteni. Így könnyedén követhették okostelefonon a scrollozásokat és a "billentyűleütéseket", koppintásokat, Mac-eken pedig az összes cselekvést is. A program minden iOS és OS X verzión fut, és a vállalat szerint könnyedén elérhető, hogy a felhasználók letöltsék a háttérben futó alkalmazást, ami aztán egy távoli szerverre továbbítja az adatokat. A FireEye szerint a programot akár még egy zenelejátszónak is álcázhatják, ami a telepítést követően vígan fut a háttérben. Pletykák szerint a cégnek az Apple applikáció ellenőrzését is sikerült kijátszani, és a teszt applikáció be is került az Appstore-ba egy rövid időre.

Amíg az Apple nem javítja ki a hibát, addig a felhasználók számára egyetlen megoldás elérhető: a Task Manager-en keresztül kilőni a háttérben futó gyanús, ismeretlen appokat. A Task Manager behívásához a “home” gombra kell kétszer koppintani, majd a gyanús applikációt felfelé húzva lehet blokkolni.

Az Apple számára ez a második kellemetlen biztonsági hiba, amelyre az utóbbi időben fény derült. Korábban az úgynevezett “goto fail” hiba miatt éghetett az Apple support vonala, amely gyakorlatilag lehetővé tette a hackerek számára, hogy a böngészők és a levelező programok által folytatott titkosított kommunikációt lehallgathassák. A cégre rájár a rúd, a most felfedezett felfedezett hiba három nappal a “goto fail” hiba javításának közzététele után került nyilvánosságra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése